lördag 23 september 2006

Tur i oturen.

Min historia börjar i somras, när sonen ritade ett konstverk på bilens ena sida. De fina figurerna som han ritat i smutsen på bildörren, blev minnesvärda repor i lacken. Dessutom körde en bil på oss i ett parkeringshus så vi fick en snygg buckla ovanför bakhjulet också.

Tur i oturen nr. 1: Både bucklan och reporna är på samma sida av bilen, så vi behöver bara lacka om halva bilen.

Sedan har vi ju sensommarens ångestprojekt: utflytt från vår lägenhet på Riddargatan. Det kom rätt plötsligt och under hela augusti har vi sorterat, packat kartonger till förråd och till Barcelona, skänkt kläder och allt vi inte behöver till Myrorna och sålt resten av möblerna via Blocket. Roslagen Flytt hämtade 8 kubikmeter saker i mitten av augusti och resten skulle vi ta med i bilen när vi åkte ner med biltåget i slutet av augusti. Men så var det ju det här med reporna och bucklan, som behövde lagas. Och vagnskadeförsäkringen som bara gäller på svenska verkstäder. Vilken otur, tyckte vi, att bilen inte hann bli klar innan vi skulle resa tillbaka ner till Spanien. Vi fick avboka biltåget och fick tyvärr bara tillbaka hälften av pengarna. Fick flyga ner till Barcelona istället - och bilen blev kvar i Sverige.

Tur i oturen nr. 2: Vi hann inte packa ner allt som skulle till Spanien i augusti, så denna vecka kunde Mannen flyga tillbaka till Sverige, sortera upp det sista och packa in allt i den nylagade bilen och köra iväg med en fullpackad bil. Korrigering; en SUPERPROPPFULL bil. Varken jag eller sonen hade fått plats. Det fick däremot cykeln och hundra andra objekt. Absolut ingenting viktigt blev kvar i Sverige, tack vare att vi kunde packa ner det allra sista med den försenade nylagade bilen. Hurra.

Och så var det ju det här med älgen. Eftersom en flyttbil känns lite osäker, så ville vi packa in alla värdesaker i bilen; som tavlor, datorer och projektorn etc. När Mannen i måndags körde ner för att jobba på röntgenveckan i Örebro, så fick bilen stå hos en kollega ute på landet i närheten. Där det är tryggt. Men så en kväll kom kollegan ut på gården - och stod öga mot öga med en ÄLG, som blev så rädd att den sprang i full fart rakt mot vår svarta (i mörkret nästan osynliga) bil!!!

Tur i oturen nr. 3: Älgen tvärnitade och svängde undan precis framför bilen - och vår bil klarade sig med någon millimeters marginal. Galet tragikomiskt om vår parkerade bil hade blivit påsprungen av en älg. Vilken revansch för skogens konung.

Vi kan pusta ut och tänka på att äntligen är lägenheten i Stockholm tom och urstädad och alla saker ligger tryggt i den nylackade bilen.

Besökarna uppskattade den spanska buffén i Telemedicine Clinic montern och efter en knapp vecka på mässan i Örebro kör Mannen vidare ner till Göteborg - kraftigt försenad - och hinner precis med bilfärjan till Kiel. Sover på båten under natten och åker upp på biltåget i Hamburg med sin nyköpta biltågbiljett dagen därpå. Ingen risk att få vare sig inbrott i bilen, eftersom han inte sover på något hotell längs vägen, eller att krocka på Autobahn. Han kan lugnt somna in på det skumpande tyska säkra tåget tillsammans med flera hundra tågbilåkande pensionärer.

På natten blir det strömavbrott och tåget står stilla. Ingen vet varför. Efter 26 timmar är de framme i Narbonne i södra Frankrike och tåget är då 5 timmar försenat. När Mannen ska köra ner bilen från tåget förstår han varför det varit strömavbrott under natten. Nästan ALLA bilar på övre däck har blivit kraschade av en nedfallen elledning och det har regnat in i några bilar och flera av bilarna kan inte köra vidare. Hur skadad blev vår bil? Vi vill inte behöva hämta vår trasiga bil med fuktskadade grejer 20 mil upp i ett annat land en annan dag.

Tur i oturen nr. 4: Visserligen är vår fina nylackade bil inte lika fin längre. Vi har fått några nya bucklor och vindrutan har fått tusen sprickor och är nästan helt krackelerad, men dessbättre inte totalförstörd. Mannen lyckas köra ner till Barcelona, utan att det varken rinner in vatten på våra ömtåliga saker eller att framrutan ramlar in. Det får man vara tacksam över.

Det kunde ha varit mycket värre. Och jag har ett nytt projekt att ta tag i denna vecka. Bilreparation igen. Man kan inte annat än skratta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

ojoj, det där hade ju kunnat ta knäcken på den bäste... tur att du ändå kan se det från den ljusa sidan, är inte säker på att jag hade varit lika positiv... :)

Linda sa...

Jösses! Vilken historia! Det ena avlöste det andra och jag tänkte efter älgen, att nu kan det väl ändå inte komma mer... Ack så fel jag hade.
Lycka till med bilreparationen.
Lycka till med ultraljudet också, hoppas krabaten har vänt sig och lagt sig tillrätta...

Anonym sa...

Hur länge har ni bott in Barcelona? "minnesvärda repor i lacken"? Hitta en bil i Barcelona utan en buckla eller "repor i lacken" - jag har försökt, lycka till! /Arne BCN sedan 2001

Anonym sa...

men vaffan Maria. kunde inte jag sett lite äckligare ut på det där kortet! som en svullen kackerlacka. typ. // Lisa X

Maria Agrell, Barcelona sa...

Arne:
Håller med dig. Vi har haft bilen här i snart två år. Men vi vill inte vara som alla andra.

Lisa:
Håller också med dig. Du är snyggare i verkligheten, förlåt.

Anonym sa...

Jag trodde din make sprang när han såg en älg igen, men jag sa faktiskt också grattis även om det var en dag för sent.
K/Nic