onsdag 25 oktober 2006

Lyxsjukhus är inte alltid lika bra som svensk landstingsvård.

Har sett fram emot att föda på det privata lyxsjukhuset Teknon (bilden) där t.om. prinsessan födde sina barn och en portier tar emot när man kommer. Förväntningarna var såklart höga, men jag blev grymt besviken när vi tittade på den sk. BB sviten.

Här betalar vi HUR MYCKET SOM HELST för graviditetsvård och förlossning, även om vi får tillbaka det mesta av pengarna via försäkringsbolaget.

Vi går upp till BB-avdelningen med tindrande ögon och tittar in.

Rummet består av en smal, kort typiskt sjukhussäng där varken man eller bebis får plats. Utsikt genom fönstret rakt in i en annan vägg. På natten är det tänkt att mannen ska sova på en liten soffa i galon. Utan vare sig lakan eller kudde. Gråa fula väggar. Och skötbord? Non exciting. Man byter på bebisen i sängen. Fräscht... Man får ta med allt själv om man vill få det att funka; täcke, kudde, blöjor, våtservetter, skötbord etc. Och jag har hört från andra att de serverar äcklig katalansk mat.

Och så jämför jag med den svenska skattefinansierade vården...

Max föddes på Danderyds sjukhus och efter förlossningen låg vi på deras Hotell-BB som var helt ljuvligt underbart med härliga vita lakan, dubbelsäng, vacker utsikt mot ett grönområdet, egen TV på rummet, pastellfärgade väggar, skötbord, blöjor, våtservetter och god mat. Heja Landstinget!!

Nåväl, jag tror att själva vården är bra här också - tryggt och säkert - och det känns bra. Men varför måste allt vara så medicinskt? Kan man inte få ha det lite mysigt hemtrevligt efteråt med den lille?

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket intressant jämförelse. Eftersom vi lever i en tid med Josefsson-moral hade det varit kul om du smugglat in en kamera och lagt ut bilderna på den sk sviten! Ger oss oglamorösa svenska föderskor lite stjärnglans...
Patricia . )