torsdag 19 oktober 2006

Måste skärpa mig.

Hur svårt kan det vara?

Internettelefonitjänsten Skype gör det ju betydligt billigare för oss utlandssvenskar att hålla kontakt med vänner över hela världen.

Ni kanske minns att bolaget som startades av svenske Niklas Zennström köptes för ungefär ett år sedan av den Nasdaqnoterade auktionsjätten Ebay för drygt 20 miljarder kronor. Det är ganska mycket pengar för ett litet privatägt bolag med 200 anställda och som inte tjänar några pengar. Värderingen var 43 gånger deras prognostiserade omsättning.

Nu i veckan gjordes en liknande affär när Internetgiganten Google köpte videouppstickaren You Tube. Köpet betalas med Googleaktier för motsvarande 12 miljarder kronor. YouTube har över 100 miljoner filmer online och lika många nedladdningar i månaden. Bolaget har endast 67 anställda och de båda grundarna Chad Hurley och Steve Chen som båda är under 30 år lanserade sajten för mindre än ett år sedan.

Kort efter miljardförsäljningen la killarna ut en film på You Tube där de berättar om affären. På med videomobilen och filma ute på parkeringen bara, där de två flamsiga, fnissiga datanördarna ser ut som man bara kan se ut om man just fått varsin handfull miljarder för sitt livsverk (som tog knappt ett år att utveckla...).

Hur svårt kan det vara att utveckla nästa generations killer app?
Kan Niklas, Chad och Steve, så kan väl jag. Eller?

Inga kommentarer: