tisdag 29 maj 2007

Medborgare Maria.

Jo, jag röstade i söndags. I Barcelonas kommunalval. Det relativt nystartade partiet Ciutadans fick min röst. De driver framför allt frågan om att det spanska språket ska ha samma status som katalanska här i Katalonien. Ciutadans sägs vara populister utan heltäckande partiprogram, men för mig känns det viktigt att ha en parlamentarisk intressegrupp som driver den fråga jag anser vara viktigast i vår vardag.

För alla oss icke-katalaner som bor i Barcelona är det oerhört frustrerande att det inte finns spanska skolor och att mycket av den offentliga kommunikationen sker på katalanska. Som i skolan, i vallokalen och i vården etc.

Resultat:
Valdeltagande var ovanligt lågt (49,58 %) och sittande borgmästare Jordi Hereu (Partit dels Socialistes) fick förnyat förtroende.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har bott i Katalonien i fem ar nu och jag tycker att det är väldigt viktigt att veta var man bestämt sig för att bo och vilket sprak som talas där.
Därför menar jag pa att man har mycket att vinna pa att ta en kurs i katalanska.
I Madrid (t e x) är all undervisning pa kastilianska, i Andalusien ocksa, men man kan inte begära att en regions sprak ska förändras för att man själv inte talar det.

Maria Agrell, Barcelona sa...

Nej, det kan man inte begära. Men man kan lyckligtvis uttrycka sin önskan i ett demokratiskt val.

Barcelona är fortfarande också en del av Spanien. Även om alla inte vill att så ska vara fallet.

Anonym sa...

Ja Katalonien och Barcelona är fortfarande en del av Spanien och det är därför odemokratiskt att utesluta spanskan ur det officiella livet, och framför allt ur skolundervisningen. Med tanke på att spanskan faktiskt är modersmålet för mer än 50% av den katalanska befolkningen. Det är ganska upprörande att deras modersmål inte respekteras. Partiet Ciudadanos grundades av intellektuella, författare etc. för att kämpa för denna demokratiska rättighet.
Helena

Anonym sa...

Hej,

jag tycker det är tråkigt att så många ser katalanska som en nackdel som till vilket pris som helst bör undvikas. Vi som har barn häör kan väl se det som ngt positivt att om de väljer att senare bo kvar i regionen eller att jobba med katalaner så har de en ENORM fördel - och MÅNGA dörrar öppna på vid gavel. Jag förstår att man kan bli irriterad om man inte alltid förstår men SÅ svårt är det ju inte om man kan spanska. Lite vilja brukar göra sitt till. Nej fram för en öppnare attityd och större förståelse för katalanerna och deras historia, så får vi förhoppningsvis samma tillbaka så småningom, när den värsta postdiktaturparanojan lagt sig.

Viktoria

Monica sa...

Hej Viktoria! Så KUL att höra ytterligare en svensk med samma åsikter som mig! Jag började tro att jag var nästan ensam.... Jag skriver en blog på svenska/katalanska, välkommen att kika!
http://casajunyent.blogspot.com

Anonym sa...

Hej!

Hur många röster fick Ciutadans i valet??

Skall svensktalande personer boende i Finland/Åland bara undervisas på finska?

Birgitta
P.S. Kastailianska undervisas i alla katalanska skolor. Du borde kontrollera din informationskälla. D.S.

Maria Agrell, Barcelona sa...

Hej Birgitta,

Tack för din engagerande kommentar.

Ciutadans fick 4 % av rösterna. När det gäller Åland har jag ingen åsikt.

Nej, tyvärr har du fel när det gäller de katalanska skolorna. Min egen son har gått i en katalansk skola i två år och har inte haft en enda lektion i spanska. De talar aldrig spanska i klassrummet.

När sedan vissa barn talar spanska på rasterna, så har min son inte förstått någonting. Däremot har de haft engelskalektioner varje dag i 45 minuter.

Det innebar att när vi åkte skidor fyra timmar bilfärd nordväst om Barcelona (utanför Katalonien), så kunde min son inte kommunicera med skidlärare, eftersom läraren endast talade spanska och inte förstod katalanska.