fredag 28 december 2007

Skillnad.

De flesta svenskar har fint i sina hem. Det hör liksom till. På helgen handlas det för att renovera, inreda eller göra ännu vackrare. Eller också går man på husvisning. Många lägger pengar på sitt boende. Visst handlar folk på IKEA, men det ska helst inte synas. Folkhemmet 2.0.

I Barcelona blir vänner inte lika ofta hembjudna på middagar till katalanska eller spanska familjer. Enligt traditionen träffas endast familjen/släkten i hemmet medan man umgås med vännerna på restaurang. Kanske är det därför som inredning inte känns lika prioriterat här.

Minns en middag hos en spanjor som precis köpt en flashig 20-miljoners villa som han renoverat för X antal miljoner och vi var hembjudna på middag. När förrätten serverades strax före midnatt (!) så åt vi på vita vanliga IKEA-tallrikar. Det kändes osvenskt.

4 kommentarer:

Pippi med Damp sa...

Håller helt och hållet med dig! Själv gillar jag idén om att inte behöva lägga massa tid energi och pengar på att göra om hemmet stup i kvarten.
Har varit i hem här som varit superlyxiga i trapphuset. Man har ju till och med egen portvakt a la Hollywood. Men inne i lägenheten flagnar tapeterna och mögelfläckar pryder toalettväggarna. Om man varit i motsvarande trapphus i sverige hade lägenheten garanterat varit tipptopp och de boende mångmiljonärer...

Anonym sa...

haha, minns bilderna från din lägenhet på riddargatan, sunkigt värre...hela huset är en slum.

Anonym sa...

Slummen kanske inte är värst i världen just på Östermalm i Stockholm, Sverige...

Monica sa...

Vilken ENERGI denna anonyma mâste ha! Hur ORKAR man????

IKEA har ju inte riktigt samma billighetsstämpel här som i Sverige, eller, visst, billigt är det, men liksom coolt. Pâ nât sätt. Alla gillar ju IKEA här (fast utlandssvenskar mest....)