tisdag 22 januari 2008

Det är ju därför...

Jag har funderat mycket på förutsättningarna för att kombinera jobb och karriär i Spanien jämfört med Sverige.

Här är det så otroligt mycket svårare. Nu har jag funnit några anledningar till varför.

1) Flera jag känner blir nekade deltid när de blir föräldrar vilket gör att de måste jobba kl. 9.00-19.00 med 2 timmars lunch därimellan. Och alltså måste ha en barnflicka/farmor/mormor som hämtar barnen på dagis/skola. Och sedan äter familjen gemensam middag kl. 20.00.

2) Det finns inte VAB (vård av sjukt barn). Om barnen blir sjuka måste man ändå vara på jobbet. Om företaget är "snällt" kan man få ta ut en semesterdag. Detta innebär att man måste ha en barnvakt redo eller vara hemmafru eller ha en mormor/farmor/morfar/farfar som ställer upp. I värsta fall har man inga semesterdagar kvar när sommaren kommer.

3) Mammorna (inte papporna) har 3,5 månaders föräldraledighet. Därefter måste man skaffa barnflicka eller låta bebisarna börja på dagis.

Inser vilket fantastiskt system vi byggt upp i Sverige där det faktiskt är vanligt att föräldrarna kan hämta barnen på dagis redan vid fyratiden på eftermiddagarna. Både mamma och pappa. Vilken livskvalitet för alla svenska barn.

Fördelen i Spanien är väl att det inte är förfärligt dyrt eller anses fult att anlita hemtjänster som städning och barnpassning, eftersom alla som väljer en jämställd relation är tvungna.

Men det bästa av allt var att jag hörde talas om att i Belgien där många har privata sjukvårdsförsäkringar, så finns det möjlighet att välja en försäkring där det ingår professionell barnvakt om ditt barn är sjuk.

En utbildad barnskötare kommer hem till dig och tar hand om ditt/dina barn och du kan springa iväg på exempelvis ledningsgruppsmötet medan lillen sover febern av sig med en privat barnskötare vid sin sida. Och du själv slipper bli lika sjuk själv. Det tycker jag låter lyxigt.

Fast det skulle en svensk mamma inte göra. En svensk mamma vill känna att hon ställer upp för sina barn och hon skulle skämmas att behöva lämna över sin sjukling till en främling. Då vore hon en dålig mor. Tänker folk.

7 kommentarer:

Basilika sa...

Fast det dar med professionell barnskotare som kommer hem till en nar barnet ar sjukt fanns faktiskt i Sverige forr, pa 70- och 80-talet. I allafall inom Lidingo komun dar jag vaxte upp. Mamma fick nog betala nagot for det, men det var helt klart subventionerat (maste kolla upp det har med henne). Kom ihag att jag oftast gillade de dar tanterna som komunen skickade nar jag var sjuk, de hade med sig roliga pysselbocker! Tanker pa det nu att det maste varit en suveran service, da under valfardssamhallets basta dagar.

Anonym sa...

Det finns såna barnskötare i sverige, och många utnyttjar detta. Vissa företag har egen anställd personal och anställda förskollärare!

Tänkte också på det du skriver nedan om din spanskundervisning, det är jätteintressant detta med inlärningspsykologi, man vill ha betyg och omdömen tidigare, i vanliga skolan, men man tappar lusten om det går sämre...
Ett dilemma, ett stort dilemma för med omdömen blir en 7-åring av alla i klassen sämst, risken är att denna precis som du känner att den vill ge upp!!

/Maja-Lina, Dinas farbrors sambo

Anna Malaga sa...

Mâste protestera som vanligt ;-)

1) Man har rätt till 75% om man har barn under 6 âr. En annan sak är att arbetsgivarna inte gillar det, men dâ fâr man stâ pâ sig. Det händer i Sverige ocksâ.
Jag hâller med dig om att arbetstiderna är jobbiga, särskilt här i Andalusien, där allt är upplagt för att nâgon ska vara hemma. Men allt hâller pâ att ändras, om än lângsamt, pga El Plan de Conciliacion.

2) Min erfarenhet är att spanska arbetsgivare inte är sâ petiga. När mitt barn har varit sjukt har jag bara ringt och sagt det, stannat hemma och sen fâtt ut full lön. Ibland har pappan varit hemma, samma sak där.

3) Man har 20 veckors betald föräldraledighet, men kan se ta ut ledighet "exedencia" upp till tre âr. Man kan alltsâ vara hemma med barnet precis lika länge som i Sverige, men man fâr bara betalt för 20 veckor. DET skulle väldigt fâ svenska föräldrar göra (stanna hemma utan betalning), men mânga spanska mammor gör det. Tror att du ocksâ gjorde det och det ska du verkligen ha en eloge för, tycker jag, inte för att du tog ledigt utan att du gjorde vad du kände för.

Sen finns det mânga svenska föräldrar som skickar barnen till dagis med sjukdom och paracetamol. Spanska ocksâ för den delen. Dâ hade jag föredragit att de var hemma med en privat barnskötare.

Jag tycker tvärtom att det har varit lätt att vara förälder i Spanien, om jag jämför med mina kompisar i Sverige.

www.malinrocaahlgren.com sa...

i Belgien har de bara 3 veckor! så hela tanken kring "ta hand om barn" där passar nog med såna där skötare. och hemma i sverige gnäller dem, de vet inte hur bra de har det.

Anonym sa...

Vi i Sverige har en bra social försäkring, det är därför det är synd att det är så många som håller på att fuska bort den. Jag arbetar med föräldraförsäkringen och vi gör väldigt många kontroller just nu och har hållt på med dem ett tag och det är skrämmande vad folk fuskar. De lägger dit en extra dag när de har varit hemma för vab eller anmälar vab när de är själva sjuka osv. Och det som är ännu skrämmande är att de fortsätter att göra det fast de vet att vi kontroller och till och med många av de som har åkt dit för fusk försöker på nytt!

Många i Sverige vill att föräldraledigheten ska förlängas, de är inte nöjda med de dagar de faktiskt får. Trist... jag är tacksam för den fina föräldraförsäkringen vi har här i Sverige och skulle inte vilja byta ut den.

Anna Malaga sa...

Tar mig friheten att ge en kommentar till annelie - ff är jättebra i Sverige, men det är inte gara den folk fuskar med. Var fjärde mamma (inte pappa) sjukskriver sig ibland för att hinna med hemma. En del av mina vänner i Sverige tycker att det är jätteskönt när barnen är lite krassliga, dâ kan de stanna hemma och fâ en massa gjort.
I Spanien hjälper man varandra mer, i Sverige tycker jag att man bara koncentrerar sig pâ att fâ max möjliga av staten.

Anonym sa...

Anna Malaga

tar mig också friheten att kommentera dig också :-) Det är sant det du skriver. Jag tror att här i Sverige är man så bortskämd med att ha en bra socialförsäkring så man utnyttjar den till max och det kommer att leda till att den kommer att försämras.

Och jag anser att det är skrämmande att man känner att man inte hinner med det man vill hemma så att man utnyttjar systemet för att hinna med.
Jag önskar att man kunde få allt det bra från bägge världarna. Att man i Spanien hjälper varandra mycket mer än vad man gör i Sverige är toppen och jag önskar att det vore så här också.