torsdag 10 januari 2008

Nu ska jag ut och prata spanska.

Idag ska jag försöka ta reda på och fixa europeisk patientbricka här i Barcelona. Med en sådan behöver jag inte betala 1400 SEK nästa gång jag besöker närakuten i Sverige (som jag fick göra i julas).

I Sverige behöver man bara ringa Försäkringskassan så kommer försäkringskortet med posten. Förmodligen är det inte samma enkla administration här.

Vi får väl se...

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hittade din blogg igår-tycker att den verkar jättebra, intressant, lärorik och tänkvärd. Har själv bott utomlands med barn. De äldsta gick också på engelsk (IB)internationell skola och jag födde vårt tredje barn utomlands. Känner igen mycket at det du skriver....Vi bodde i Tyskland, oj vilken pappersexercis efter förlossning och i samband med sjukvård ibörjan, men sedan funkade allt otroligt smidigt. Vi hade privat försäkring och det gick alltid att få tid till läkare etc. I huvudtaget upplevde vi att vården funkade mycket bättre där.

Ska bli kul att fortsätta läsa din blogg:-)

Blir lite sugen på att flytta igen, men ska landa här pga av barnen men om några år ska vi ut igen! Var otroligt mot det först men vilka erfarenheter och vilka fantastiska människor man mötte....

Erik Wirdheim sa...

Seguridad Social här i Vilanova ordnar snabbt EU-patientbrickor - utan långa köer. Vi är alltid lika förvånade (de måste förnyas 1 gång/år).

Över telefon tror jag inte att du kan göra det.

Anonym sa...

Min pojkvän fixade det på en kvart på Seguridad Social(tror jag)-kontoret på Via Laietana. Snabbt och enkelt, trots att han inte är spansk och utan jobbiga papper att fylla.

Maria Agrell, Barcelona sa...

Klart!

Nu har jag EU-patientbrickor till mig och barnen. Är förvånad själv över hur smidigt det gick.

Kul.

Maria Agrell, Barcelona sa...

Hej Amelie,

Roligt att du tittade förbi på min blogg. Och visst är det roligt att bo utomlands några år. Spännande bara att prova ett nytt ställe, var man än flyttar.

Och i mitt fall börjar jag uppskatta Sverige mer. Inte för att det alltid är bättre i Sverige. För det är det inte jämt. Men bara för att man känner till hur allt funkar. Det känns tryggt och bekvämt.

Fast jag gillar det okända äventyret också :)

Maria Agrell, Barcelona sa...

Tack Erik och Lina för era vänliga tips.

Själv tog jag den kommunala Bicingcykeln till "min" Försäkringskassa på gatan Lope de Vega här i närheten.

KARLAVAGNEN sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Hej Maria, fin sida :O) jag undrar om du kan hjalpa mig. Jag ska flytta till Barcelona om en mánad ungefar och behöver finna nágot liknande a-kassan och arbetsförmedlingen och dar man skriver in sig i landet, gör man det pá samma stalle kanske, ar det det som heter Seguridad Social? tacksam för svar om du har tid. Sofie

Maria Agrell, Barcelona sa...

Hej Sofie,

Jag vet inget om varken a-kassa eller arbetsförmedling i Barcelona.

Däremot vet jag hur man skriver in sig i landet. Läs min lathund på denna blogg.

Direktlänk: http://mariaagrell.blogspot.com/2007/04/lathund-fr-administrativ-integration-i.html

Och Seguridad Social är samma sak som Försäkringskassan.

Lycka till,
Maria

Anonym sa...

Hej igen Maria,



En till frága, kan vem som helst bli medlem i escandinavio klubben? Det vore kul att känna några "fellow sweedes" :O) där i Barca...

Tusen tack

Sofie

Maria Agrell, Barcelona sa...

Ja läs mer på:
http://www.clubescandinavo.com/

Anonym sa...

Hej

Läste precis din lathund, mycket bra information, tack för det, det underlättar ju en hel del. Bara ett problem, du skriver att man skall ta med sig hyreskontrakt för att kunna bli folkbokförd...jag har inte någonstans att bo, tänkte bo på ett vandrarhem tills jag hittar någon att dela en lägenhet med, men då tror jag inte man får något hyreskontrakt...kan det bli ett problem kanske?

Tacksam
Sofie

Maria Agrell, Barcelona sa...

Ja, man kan ju inte bli folkbokförd om man inte inte bor någonstans. Det är väl samma sak i Sverige.

Däremot kan du skaffa NIE nummer.

Anonym sa...

Jo det är klart att man ska ha en adress, men tänkte bara att det kanske blir problem om man delar lägenhet med någon, då är det ju inte min lägenhet och mitt kontrakt, men det ordnar sig säkert..tack igen :O)