fredag 22 februari 2008

Stark eller envis?



En spanjor har en tjur som klistermärke på sin bil. En katalan har en åsna. Vad säger det dig?

7 kommentarer:

Monica sa...

Jag citerar och modifierar mig själv..."Kataloniens nationaldag firas till åminnelse av ett slag som Katalanerna _förlorade_. Det är lite utmärkande för den katalanska kulturen - man kan ta ett nederlag, - försöka se framåt! Se till att inte vara beroende, fixa grejer själv. Inte bry sig sâ mycket, inte behöva hänga pâ sig medaljer. En rätt lång bit bort från "el poderío español" (ung. den spanska storheten/makten). Man har tagit till sig åsnan och gjort den till sin symbol, före den mäktiga, frustande, testosternonstinna, "macho"- spanska tjuren. En åsna är envis, en åsna ger sig inte, en åsna kör sitt race utan att behöva särskilt många åskådare och strävar framåt, metodiskt med slit för att nå dit den ska."

KARLAVAGNEN sa...

Hellre åsna (seg,envis:fast inte mellan två hö-tappar) än stressat stolt nöt-kreatur som drivs in i en ring/situation, för att bli ett förödmjukat objekt i ett spektakel som ursäktas med att det är "tradition och kultur" för att slutligen får betala med sitt liv.

la linda sa...

det monika skriver är en aspekt av katalanerna som inte alltid kommer fram, men som jag tycker bör lyftas upp lite mer ofta. men åsnan, absolut! den passar mer ihop med mitt sätt att se på livet.

Eva sa...

Varför inte vara både stark och envis och ta till sig båda kulturerna?

Viktoria Löwenthal sa...

Tack Monica för en värdig katalansk utläggning så slapp jag knåpa ihop den själv (ditt resultat säkerligen mkt bättre).

Trötta mig för anti-katalanismen i synnerhet från de som valt att bo här.
Man får ta det för vad det är och VETA att man bosatt sig just i Katalonien, för hur balt det än låter med Barcelona så är man ju del i en större helhet, som har sin (kulturella) historia som, om man läser på, har sina väldigt svarta dagar.

Anonym sa...

åsna = burro = dum:

1. m. Persona que, a pesar de haber estudiado mucho, no discurre con inteligencia.

Monica sa...

Att ha förmågan att driva med sig själv och därför välja en dum åsna, det är ganska beundransvärt.