onsdag 7 maj 2008

Sverige är extremt och Spanien är landet lagom.


När jag var på Fredrik Lindströms föreläsning "Svenskar är också människor" gjorde han ett stort nummer av att Sverige inte alls är landet lagom. Vi är faktiskt landet extremt; Det mest sekulariserade, moderna landet i världen med mest självständiga människor.

Idag fick jag en länk av Rita till originalstudien som Lindström hänvisar till: Inglehart-Welzel Cultural Map of the World av Ronald Inglehart.

På y-axeln finner vi hur traditionellt versus hur sekulariserat ett samhälle är. På x-axeln finner vi i Lindströms tolkning hur mycket vi är knutna till familj och släkt respektive hur självständiga vi är, medan i originalet uttrycks mer hur mycket överlevnad kontra självförverkligande värderingar som styr oss.

Lindström sa att män alltid vill veta vem som vinner. Och att högra krysset naturligtvis borde vara vinnarposititionen. Det kan ses som att Sverige är världens modernaste land med de mest självständiga individerna. Samtidigt som Lindström avslutade sitt föredrag med att säga att man kan också se det så att Sverige är världens traditionsfattigaste land med de ensammaste människorna.

1 kommentar:

Rita sa...

Tack för länken!
Titta på filmen Varannan vecka!
Jättebra!