torsdag 9 oktober 2008

Man måste tydligen jobba på jobben här i Spanien...

På mina två olika jobbkontor i Barcelona har jag spanska tangentbord utan å, ä och ö framför min datorskärm. Det innebär att jag varken kan sitta och blogga på dagarna eller skicka rara privata mail till mina svenska vänner. Jag kan helt enkelt inte göra mycket annat än att koncentrera mig på jobbet. Det är väl orättvist.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Klart att du skall maska pa jobbet aven i Spanien. Fina tips finns här http://www.maska.nu. Jag brukar skippa åäö i mindre viktiga email och chatt. Sparar lite tid. Inte sa snyggt men det gar ju fram anda vad det star. På en blogg ser det lite väl illa ut.


ASCII-koder för åäö som fungerar på de flesta (win)datorer:

Siffrorna måste skrivas på det numeriska tangentbordet. På bärbara utan numeriskt tangengbord trycker man fn-knappen och änvänder de skuggade numeriska tangentbordet som döljer under 789-uio-jkl-tangenterna.

(fn) + Alt + 134 = å
(fn) + Alt + 143 = Å
(fn) + Alt + 132 = ä
(fn) + Alt + 142 = Ä
(fn) + Alt + 148 = ö
(fn) + Alt + 153 = Ö


Snabbare kombination för ä och ö:
Shift + ¨ + o = ö
Shift + ¨ + o = Ö
Shift + ¨ + o = ä
Shift + ¨ + o = Ä

:-)

Viktoria Löwenthal sa...

eller lägg till som settings och byt vid behov, jag har en hel radda ilagda som ikoner längst ner.

se vad fort och fint: ö ñ åå
etc.

Maria Agrell, Barcelona sa...

Tack för tipsen. Ska kolla nästa vecka. Maria.

Anonym sa...

Faktiskt måste jag skriva nu, för jag vet hur man absolut enklast löser det här! Skriver själv med tre olika tangentbord, engelska, portugisiska och svenska. För att byta mellan varje språk trycker jag helt enkelt på CTRL-SHIFT. Längst ner till höger har jag en liten ikon som visar vilket språk jag är på EN - SV - PR.

Hur fixar man det?
Jo, control panel, regional and language settings, languages och välj Details under Text services and input languages. Välj ADD för det språk som du vill lägga till! Klart! Mycket enklare än att joxa med koder etc!!!
kram
Eva

Maria Agrell, Barcelona sa...

Jippie, hurra, nu kan jag skriva med å, ä och ö.

Använder Evas tips. Funkar jättebra, eftersom jag lärt mig var alla svenska tangenter sitter på skrivmaskinskunskapenslektionerna i högstadiet ;)