torsdag 16 oktober 2008

Skulle inte kunna ha sagt det bättre själv.

Jag har arbetat både som projektledare och varit aktiv styrelsemedlem i Fair Play under flera år där vi arbetat med frågor kring datorspelande. I TV-soffor, radioprogram, tidningsintervjuer har jag talat mig hes över att datorspel är roligt, men att föräldrar aldrig får upphöra vara föräldrar och att vissa barn behöver extra stöd.

Idag skriver Magnus Björk en intressant debattartikel i DN. Var finns hjälpen? Bra rutet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hade han inte kunnat skriva inlägget utan att ljuga? Jag kan förstå att han vill göra reklam för sin nya bok och sitt behandlingshem, men om spelberoende verkligen är ett så stort problem hade det väl räckt med att hålla sig till verkligheten? Det finns inga MMORPG med inslag av dobbel. Det har inte utlysts att några sådana ska komma. Ändå förklarar han tvärsäkert att sådana är på väg. Det finns inga belägg för att datorspelande är ett beroende som är jämförbart med spel- eller drogberoende. Ändå hävdar han att han vet att det är så. Utredningen han nämner handlar om dobbel. Ändå ondgör han sig över att den inte misstolkat sitt uppdrag och blandat in datorspel.

Om frågan är intressant kommer det dyka upp vettigare åsikter, får man hoppas.

Anonym sa...

Bara för att det inte finns forskning som säger att överdrivet dataspelande kan leda till beroende så betyder det inte heller att det inte finns. Då en beroendesjukdom är en beteendesjukdom så går det alldeles utmärkt att jämföra beteenden och se likheter eller skillnader utifrån den forskning i beroendeproblematik som redan finns.

Magnus Björk som är just beteendevetare har därför också på papperet kompetensen att göra den typen av bedömningar på det han ser i sin proffession.