fredag 18 december 2009

Sätter upp det på blåstkontot.

Idag skrev jag på vårt nya hyresavtal fastän jag vet att det är en sjukt dålig affär. Eftersom vi inte vet var vi vill bo om ett år, Sverige eller Spanien, är det lika bra att bo kvar fastän hyran höjs med 100 %. Orkar inte flytta mer än en gång per år. Orkar inte byta skola på barnen. Orkar inte heller tjafsa mer med maken om vi ska bo i våning i stan eller i hus i förorten. Så vi pröjsar fett för att få tänka lite till eller snarare stoppar huvudet i sanden och inväntar personlig konkurs.

5 kommentarer:

Unknown sa...

hej, kollade du upp om det var lagligt?
Kram från maresme
Viktoria

Anonym sa...

Tack för ett som vanligt kul julkort/ Agnes

Sara sa...

100%, e de galna, eller?

...och eftersom jag vet att hyrorna här generellt är höga kan en 100% ökning bara ge en mardrömshyra.

Det luktar inte helt bra - det måste väl ändå finnas någon typ av gräns på hur mycket lagen tillåter dem öka hyran när det gäller ett förnyat kontrakt?!?

I mitt kontrakt finns det en klausul gällande just det och jag tror den är en standardklausul så lusläs kontraktet för detta är galet... Ok, det är mycket möjligt att det är galet och ändå lagligt men värt att undersöka.

Maria Agrell, Barcelona sa...

Jag borde kontakta en hyresadvokat. Jag måste ta tag i detta efter jul. Fast det egentligen är för sent. Jobbig känsla att veta om att man blir blåst och ändå inte göra något åt det. De var så förbaskat tuffa förhandlare och vi har inte haft tid att ta tag i detta ordentligt. Bimbovarning I know.

Sara sa...

Lång kommentar på G men det kanske hjälper er om ni har samma typ av kontrakt: 1 år, förnyelsebart i 5 år.

2º.- Duración.- El arrendamiento tendrá una duración de UNO AÑO, sin perjuicio del derecho de los arrendatarios a la prórroga legal (art. 9 L.A.U.) por plazos anuales hasta completar el QUINTO AÑO DE CONTRATO. El plazo comenzará a contar desde la fecha de este documento. Si los arrendatarios quisieran abandonar la vivienda con anterioridad al plazo pactado, o a cualquiera de sus prórrogas, podrán hacerlo pero en todo caso deberán afrontar la indemnización establecida en la LAU.

Och under "precio" kommer denna kommentar gällande hyresökning:

Revisión de renta: Las partes contratantes convienen que la renta total que en cada momento satisfagan los arrendatarios, durante la vigencia del contrato y de sus prórrogas, se acomodarán cada año a la variación porcentual experimentada por el Indice General Nacional del Sistema de Indices de precios de consumo (I.P.C.) que fije el Instituto Nacional de Estadística (u Organismo que le sustituya) aplicando sobre aquella renta el porcentaje que represente la diferencia existente entre los índices que correspondan al período de revisión.

Nu vet jag inte om det betyder att det inte går att öka mer än med just denna % men jag är hyfsat säker på att det är standard att det ökas med just denna % för de kompisar jag har som har billiga hyror brukar säga att det är för att de har "gamla" kontrakt men när de 5 åren har gått kommer lägenheten bli för dyr för dem.

Sen är där något om att de får öka hyran om de har förbättrat lägenheten eller byggnaden - till exempel installation av hiss, nya vitvaror och så... men de kan ju knappast ha förbättrat er lägenhet med 100% - här i Ciutat Vella är det helt möjligt men inte i de byggnader ni bor i ;-)

Lycka till!