fredag 26 augusti 2011

Jag har så begåvade vänner.

Fick Keckes nya bok när vi bodde hos honom i Göteborg. Den ligger på min vill-läsa-snart-lista. Idag skriver Kristian Lundberg i tidningen HD om hans/Fredrik Ahlfors debutroman "Daniil Charms och jag":

"Underfundig och stilsäker debut.

Tiden är en fiktion. Världen är bara ett ord som det går att fylla med valfritt innehåll; en verklighet som hela tiden är skiftande. Litteraturen kan skapa en begriplighetsram omkring det omöjliga. Det finns ett bra exempel.

I Fredrik Ahlfors roman Daniil Charms och jag presenteras det en kyrkogårdsarbetare som har uppfunnit en tidsmaskin – eller i vart fall nästan – vilket på ett sätt är symptomatiskt för den här mycket speciella kortromanen där fantastiska händelser och infall förankras i en mätbar verklighet.

Tidsmaskinen behöver bara realiseras. I teorin är den möjlig.
Fredrik Ahlfors verkar mena att världen är också en berättelse, ett slags infall som ligger kaosteorin nära – för om det är möjligt så blir det också rimligt, som att en sen kväll få sällskap hem med Raskolnikov, som att ha den ryske författaren Daniil Charms som farfar – och har man det, då kan man lika gärna uppgå helt i hans existens och bli honom, bli en annan.

Det är en fantastisk historia som Ahlfors presenterar. Han skriver med en speciell slags underskruv. Språket kantrar in mot det omöjliga."

Läs hela recensionen här och köp sedan boken här.

Inga kommentarer: