måndag 29 mars 2010

Såja.

Nu känns det läge att resa lite.

Störning i vardagen.

Det finns ungefär 10 tandborstar i respektive badrum i vårt hus. I olika färger. Jag smygköper en ny. Lägger den på ett säkert ställe så att ingen annan tar den. Precis som igår hittar jag den på den andra toaletten. Varför är alltid min tandborste godast? Varför får jag inte ha den i fred? Jag gillar inte att dela tandborste med någon annan. Vet inte vem jag ska skälla på heller. Tror det är maken som tycker den ser nyast och finast ut. Eller också storebror. Båda dementerar. Nästa vecka slänger jag samtliga. Köper fyra nya. Och skriver namn.

Sommaren har officiellt anlänt till Barcelona.


The Chiringuito vid vår strand Nova Mar Bella öppnar upp för säsongen. Saknar Eva så mycket att det gör ont i magen. Här brukar vi dricka vår morgonkaffe tillsammans.

Zlatan & jag. Och portvakten.


Dricker förmiddagskaffe med Zlatan vid min sida. Äntligen har han flyt igen. Då blir jag som svensk glad och slipper höra portvaktens bittra klagan. För övrigt snackade jag en halvtimme om kvinnans frigörelse med honom idag. Med portvakten alltså. Han berättade hur ovanligt det är att kvinnor överhuvudtaget rör sig utanför hemmet i vissa delar av Spanien. Intressant samtal. Han är grymt svår och jag gillar utmaningen. Vårt gemensamma ämne är alltid fotboll.

söndag 28 mars 2010

Maken råddar påsksemestern med en galen fransman i luren.


Fortfarande oklart vad, hur, när och var vi ska semestra. Men det visar sig väl så småningom hoppas jag. Jag ligger lågt den här gången. Ska bara go with the flow. Det kan ju vara härligt som omväxling. Maken är glad att han får bestämma i alla fall!

Söndagshäng i Castelldefels.


Det finns sjukt många sköna hak vid stranden i Castelldefels. Här i sanden satt vi i eftermiddags och tittade ut mot Medelhavet.

Ted på 4-års kalas hos Dina imorse.


Fotograf: Eva Olsson. Tack!

Apropå personal space.

Vi kommer med barnvagnen fullastad från bilen. Maken och barnen åker före i en hiss för det känns för trångt att åka alla fyra. När jag står där och väntar kommer ett kinesiskt sällskap som är finklädda efter en bröllopsfest. Jag går in i hissen. Det är redan trångt med allt mitt bagage.

Men nej, de väntar inte på någon av de andra två hissarna som skulle kommit efter 10 sekunder. De går in med mig i hissen. Alla FEM. De står uppträngda i hörnen med finskorna. Vi åker upp från källaren och på våning noll står en katalan. Han tränger sig också in. Där står vi sju personer, min överpackade barnvagn, tätt tätt tätt och trängs. När det finns 3 hissar i huset.

Och vi i vår familj tyckte det var för trångt att dela! Det är verkligen olika vad man betraktar som behagligt avstånd till sin nästa.

lördag 27 mars 2010

En ostressig dag.


Min äldsta son är med maken och hans bror i Frankrike. Jag och lillen har haft en stillsam dag. Då har man tålamod att uppskatta när Ted lägger sig ner på gatan och låter sin vovve leka med en riktig hund. Där satt vi säkert en kvart.

Sedan spritade vi händerna. Lite ordning måste det ju vara.

Ted springer bakom fotbollsmålvakten.

Titta Homer.

Fint ljus.


Adam, Aron, Ted, Jessica & Martina.

Ted & Aron.

Centre Cívic Convent de Sant Agustí

Fiskdamm.


Jag kom oinbjudan och partycrashade ett 4-års kalas idag. Tack Maija :-)

Martina och Cayla.

Svenskt barnkalas i Parc de la Ciutadella.

Bäst att duscha i mörker så vet man hur varmt vattnet är...


Nu är vattnet lagom varmt.

Nu är det för kallt för att duscha.

Nu är det för varmt för att duscha.

Avdelningen manlig shopping.

Kurslitteratur för påsklovsveckan.


Mindfulness för föräldrar.

Påsklovet har börjat.

Nu blir jag dagisfröken istället för affärskvinna en vecka.

fredag 26 mars 2010

Lunch med Johanna.


Tjejen med full koll på fotboll, Zlatan och FC Barcelona. Läs hennes ¡Hola! Barcelona blogg i Aftonbladet!

Forever Young.


FOREVER YOUNG – MUSIKFEST 2010! Mer info: www.foreveryoung2010.se

Tonfisk och socker.


Köpte en tonfiskmacka. Ovanligt söt tänkte jag innan jag såg att den var glacerad med socker. Den lilla delen nyttigt kom liksom av sig.

Skypar med någon jag gillar mycket.

The American Sprit.


Jag håller kanske inte riktig med, men fascineras över att eleverna peppas med kuddar.

Budskap på kudde i Amerikanska skolan.

Fredag.

Solen skiner i Barcelona. Det är trevligt. Fast jag har mest jobbat som en gris. Sitter fortfarande på kontoret och har bara kommit halvvägs. Påsklov känns stressigt.

torsdag 25 mars 2010

Lunch med Jenny.

Öh... påsklovsplanen.

Maken och jag pratade påsklov idag. Vi har tänkt utforska Spanien utanför Katalonien. Idag droppade han den oväntade planen att vi ska TÄLTA! Öh... jaha. Två livliga ungar, regn och tält. I början av april. Lite kallt kanske. Nä, det blir tydligen väldigt bra. Tror han ja. Naturligtvis har han gaddat ihop sig med smågrabbarna. Tre killar mot en tjej.

Imorgon ska det köpas grejer. Tält. Knivar. Yxor. Gasolkök. Ja sånt som en modern familj behöver i påsk.

Det här kan bli intressant... Vi får väl se hur det går med äktenskapet ;-)

P.S. Vad är det för fel på charter till Kanarieöarna tänker jag så här spontant?

Bra Jens Assur!


I slutet av maj ska jag till Stockholm för att se min vän Jens utställning HUNGER på Kulturhuset. Det ser jag fram emot. Mycket viktigt tema!

Uppdatering: SvD

Tillfälle jag önskar att jag skulle ha en bättre kamera.


Frisörsalong i Raval.

På väg till möte med vår brandingbyrå i Raval.

onsdag 24 mars 2010

Dagens lunch.

Idag träffade jag en makalös kvinna på lunch. En superduper businesswoman. Entreprenör. Från Sydney som bott världen över. Vrålsnygg dessutom. Kring 30. Blev så överumplad att jag inte ens kom ihåg att fotografera. Jag kände hela tiden: henne borde man haka på, vilket driv, vilken power. Jag har inte ens hälften av hennes push. Inte ens en tiondel faktiskt. 

Hon tyckte det var på tok för slött i Europa med 4 veckors semester och att folket släpper tankarna på jobbet när de går hem vid sjutiden. En startup behöver drivna människor. I New York däremot vet folk hur man jobbar. 2 veckors semester och jobbtankar 24/7. 

Kunde ändå inte låta bli att fundera över om hennes tankar förändras den dag hon får barn. Det brukar bli så. För kvinnor i alla fall.

Jag är en ful bitter feminist.


Gillar! Mer bra här.

Inlägg 3 som svar på din kommentar.

Apropå föräldraskapet:

Jag tycker det är svårt att vara en tillräckligt bra förälder. Jag vill att barnen ska vara sams och att jag aldrig ska behöva skrika. Så är icke fallet. Det är turbulent. Speciellt på helgerna. Vi letar facit. Drömmer ofta om lugnt Svensson liv på trevlig gata i snäll svensk stad där barnen leker utomhus med grannarna precis som när vi var små. 

Inlägg 2 som svar på din kommentar.

Apropå äktenskapsrelationen:

Vi slutade med 90 % av alla bråk när vi tog in hjälp i hemmet. 

När man bor utomlands och varken har mormor/morfar, syskon, farmor/farfar i närheten som kan avlasta emellanåt tror jag det är viktigt att ha en bra barnvakt som också kan hjälpa till med vissa vardagsrutiner.

Då blir inte heller resande en belastning för den som är hemma.

Vi försöker också ha en dejtkväll i veckan när vi gör någonting tillsammans utan barnen. En bio eller middag i city.

Fast man är ju inte störtkär exakt varje dag för det.. men vardagen flyter på lite enklare.

Inlägg 1 som svar på din kommentar.

Apropå att kombinera alla roller man har.

Jo, jag börjar prata nu. Om det här med livspusslet och alla roller man har. Det stämmer att jag är fru, mamma, väninna och yrkeskvinna. Jag arbetar som kommunikationschef i det bolag min man varit med och grundat, men däremot rapporterar jag till VD:n och det är inte min make. Dessutom håller jag på att dra igång ett nytt bolag tillsammans med Carin, fast vi är inte entreprenörer för vi har finansiering klar för det första året, så vi tar ingen personlig ekonomisk risk, vilket är en otrolig skillnad. Jag driver även ett eget konsultbolag i liten skala.

Alltid är man svag i någon av rollerna. 

En uppdatering av status på livspusslet just nu: Jag är en bättre fru idag än för några månader sedan, jag kände ikväll att jag är en ganska bra mamma när vi målade påskägg till skolan, jag är en omtänksam kompis till åtminstone en av mina vänner som jag pratat med idag, men däremot är jag på tok för splittrad för att kunna säga att jag presterar tillräckligt bra på ett av mina jobb just nu. Jag måste verkligen skärpa till mig!

Tack för din kommentar om livspusslet.

Framöver skulle jag vilja anknyta till till denna tankeväckande kommentar som jag fick under inlägget "Kontakt":

Hemmaliv. Intressant när du pratar om att få privatliv att gå ihop med jobbliv och socialt liv. Tror att du skulle kunna vara en ännu intressantare källa till detta... Du nämner bara dessa ämnen mkt ytligt så vi läser mellan raderna. Men: du är mamma, du är entreprenör, du är anställd (av din man vad jag förstått), du är en väninna och du är en hustru. Hur känns det att bo i ett främmande land och ha en partner som reser så mkt. Du reser mkt också. Hur får ni ihop detta med föräldraskapet och erat förhållande. Sådana saker tycker jag är intressanta och jag kommer till din blogg med förhoppningen att få läsa om det. Du berör dessa ämnen nästan aldrig och jag antar att det är ett medvetet beslut. Det enda du pratat om mer är ju jobb vs mamma grejen.... Men allt det andra! Kommer till din blogg för att jag hoppas läsa om dessa saker som jag själv diskuterat med kvinnor runt om i världen i samma situation (är själv i ngn slags parallell situation). Jag hoppas att du ngn gång pratar om detta!

Att vara mamma till söner.


Mer bilder på "Why boys need parents" här.

Dagens Team Agrell projekt.

Maken ringer från Arlanda idag och ska precis flyga till Barcelona med sin bror. Han har kommit på att Barça har hemmamatch och ber mig fixa biljetter. Jag ringer J.

Maken landar tre timmar senare, tar taxi till Camp Nou och 5 minuter innan matchstart möter han upp med J och får biljetterna. Resväskorna fortsätter med taxin hem till oss. Taxichauffören ringer en halvtimme senare. Jag tar lillen i barnvagnen medan storebror ligger kvar i sin säng och går ner för att hämta upp bagaget. Betalar taxin och känner mig som en rar fru.

Maken ringer och berättar att han ser Messi dribbla.

Messi är superhjälten.


All over the press.

Nyfiken.

Idag hade jag 440 unika besökaren på min blogg. Fast endast 6 personer av er hade någon som helst åsikt om vad ni vill att jag skriver om. Det gör mig förstås nyfiken på alla er andra. Vad vill ni?

tisdag 23 mars 2010

Första Skypesamtalet med Eva i Zurich :-)

Kontakt.

Jag bara babblar på här. Nu undrar jag lite vilken typ av blogginlägg som Du gillar att läsa. Vad skriver jag om när Du gillar bloggen som mest? Eller vad är det som gör att Du fortsätter läsa min blogg?

Lunch med Patrick.


Patrick jobbar på konsulatet och ger bestulna svenskar provisoriska pass. Patrick är också min sons svenskalärare. Men framför allt är Patrick min vän och vi pratar om helt andra saker när vi käkar lunch. Det är bra tycker jag.

Adress: Enric Granados 23 .


Idag sitter vi och äter lunch på Flamant Bars terrass. Skuggigt och bra.

Kyckling till varmrätt.

Nu har solen återvänt.


Plaza Universitat vid halv fyra. Precis intill mitt kontor i city.

Roligt att du gillar min Pippi-bild!

Maria,

Jag tittar in på din blogg för att du är en skön person.

Som t.ex. fotar orange-hår-färgarde människor på bussen.

Sånt som jag tänker men inte gör.

Och för att du är bra, stolt över det och vågar säga det.

:-)

// Mattias J.

Pippi Långstrump på buss 41.


Pippi på buss 41., originally uploaded by Maria Agrell.


Jag kunde inte låta bli att ta en bild.

Min hip hop kille väntar på bussen.


Ja, han har klätt på sig allt själv. Bestämmer kläder SJÄLV. Spindelmannen - viktigt. Kepsen på snedden - viktigt. Byxorna bak och fram så att Snobben märket syns - viktigt.

P.S. Sedan kan jag inte låta bli att tycka att tanterna ser för roliga ut.

F.Y.I. Precis exakt faktiskt!


Lillen ger en oväntat bra komplimang så här på morgonkvisten när jag ränner runt helt osminkad o småbarnstrött: Mamma, titta, där e du!

måndag 22 mars 2010

Väderrapport.


Tar bilen till jobbet idag. Det regnar i Barcelona. Ser Columbusstatyn i dimma i horisonten.

Messi - världens bästa fotbollsspelare.

Matchen igår kväll. Real Zaragoza - FC Barcelona: 2-4. Messi gör hat trick och bjussar sedan Zlatan på en straff.

Yes he can!


Jaaaaaa. Vad bra. Sjukhusreformen gick igenom. Grattis USA.

Barnvakt sökes.


Snart flyttar "vår" underbara Cornelia till Ibiza. Vi letar därför ny barnvakt/barnflicka som redan är bosatt i Barcelona. Arbetstid: ca. 20 timmar per vecka. Krav: gillar barn och kan laga mat. För mer information och intresseanmälan; maila till maria(at)agrell.com

söndag 21 mars 2010

Finkultur vs populärkultur 2010.

Min 8-åring är på opera ikväll. Med sin klasskompis familj som är från New York. Bra att de kultiverar min son! Här hemma kör vi mest Facebook.

Min sovande hjälte.


Såja, en bild :-)

Veckoslut.

En obloggad helg är snart slut. Fotograferade inte ens en enda bild. Totalt odokumenterade händelser mao. Det har varit 100 % familj. Ovant på flera sätt. Utflykt till bergen, vandrat, badat i hotellpool och missat 40-års fest. Nu är maken på väg till Sverige och jag förbereder sista jobbveckan innan påsklovet. 

lördag 20 mars 2010

10.


Kvällsprat: Vi har visst varit gifta i 10 år i augusti. Det borde man ju fira med en kärleksfest framåt sensommaren. Funderar nu på vad jag ska hitta på för inbjudningskort. Måste också leta reda på alla bröllopsgästers postadresser, så att folk hinner boka billiga flyg i tid...

Marstrand 2000 får bli Barcelona 2010. Vi hade redan varit ett par i 8 år när vi gifte oss. Jag tror det är viktigt för kärleken att skapa gemensamma minnesmärken i livet. Har man tur blir vi kanske nykära. Som på bröllopsdagen. När alla härliga minnen kommer tillbaka igen. Vardagslunk blir ungdomsförälskelse. Jag hoppas det :-)

fredag 19 mars 2010

Flyt. iPhone. Dåliga mänskliga egenskaper. Äktenskapslapp. Pengar.

Tappade min HTC mobil i toaletten i somras. I september lämnade jag in den på lagning. Har varit till Fnac varje månad sedan dess. Den blir aldrig klar. Nu, ett halvår senare, erkänner de att den är borttappad i transporten. Idag fick jag istället en värdecheck på 450 Euro som plåster på såren. Bara sådär. Det är lika mycket pengar som telefonen kostade.

Jag vill gärna unna mig en iPhone med å, ä och ö. Det har inte min. Jag har en amerikansk knackad första version. Köpt på Ebay när iPhone precis lanserats over there. Alla appar funkar inte heller på den. (En mobil min make köpte förstås, men kom på att han inte ville ha...)

Ska vänta till sommaren då iPhone 3G S släpps utan Telefonica abonnemang. I juni blir jag nog med ny mobil :-)

Maken vill förresten att vi ska shoppa en teve för värdechecken istället. Fast han har inget att säga till om i denna fråga. Han köpte nyligen en ny Mac för 25 000 SEK. Tyckte inte om den. Påstod att kanten gjorde ont. Sålde den veckan därpå för 15 000 SEK. Han ligger på fett minus. Ja, jag blev arg. Hur lär man män hushålla med pengar? Eller är det bara min man? Nä, vi är inte rika. Bara dålig koll. En av oss i alla fall.

Fast det visste jag redan när jag gifte mig och bestämde mig då för att inte tjata om det. Ganska bra med en sådan äktenskapslapp faktiskt. Jag skrev ner min makes svagheter och inför mig själv lovade jag att acceptera och inte bråka om egenskaper jag ändå inte kan förändra. Det är klart att jag stör mig ibland. Fast han får så lov att stå ut med mina svagheter också; som att jag kan bli argast av alla till exempel. Jag blir helt enkelt fly förbannad med jämna mellanrum. Ibland för småsaker - inser jag i efterhand.

Å andra sidan. En dålig egenskap brukar även ha en uppsida. I min mans fall innebär det att han är ofantligt generös. En människa som aldrig bekymrar sig om pengar, oavsett om han har några eller inte, kan inte vara snål. Det gör livet stundtals fattigare - fast alltid roligare.

Fredagsmys.

Tacos med kidsen ikväll. Hemma. Bra. Känns 100 % svenskt.

Tips på bra teater i Göteborg.

Det sägs att det inte finns särskilt många kvinnliga regissörer med småbarn vid Sveriges stora teaterscener. Min vän Sara Cronberg är en av dem och ikväll får hon en spark i baken inför premiären av Hantverkarna vid Göteborgs Stadsteater.

Sedan ser jag fram emot att hon och hennes familj kommer hit till Barcelona senare i vår.

Läser Johannas artikel i Aftonbladet om tjafset Messi vs Zlatan.


Skulle ha ätit lunch med Johanna igår, men det blir nästa vecka istället för Zlatans agents utspel gjorde att hon istället skrev den här artikeln.

Michele får omtänksam present av sin pappa.


Mycket gäster. Över 100. Sushi och sashimi till middag. Fri bar. Lyxig fest är alltid trevligt. Jag höll mig pigg fram till midnatt.

Kärlekspar under lamporna.

Födelsedagsbarnet Michele med sin pappa och tjejkompisar.

Dessert.

Maken & jag.


Lite nystart kanske. Det vore trevligt.

Parco.


Tydligen hur svårt som helst att få bord här. Bästa sushin i stan. Har aldrig varit här tidigare. Federico hade hyrt hela stället till sin kvinna. Sån är han! I like.