torsdag 10 juni 2010

Det är frågorna som är grejen.

Man brukar ju säga att barn är de klokaste för de vågar fråga det ingen annan törs. Tyckte jag fick den tesen bekräftad häromdagen av en bekants bekant som arbetar med rymdforskning. Enligt hans erfarenhet ställer 12 åringar de smartaste frågorna. De är tillräckligt gamla för att fatta, men inte så gamla att de är rädda för att göra bort sig.

Jag är frågvis och har alltid varit. Mina frågor är kanske inte alltid kloka, men förhoppningsvis gör min nyfikenhet att min hjärna fortsätter lära sig.

Lyssnade precis på en föreläsning online med min tidigare uppdragsgivare Nick Leon, chef för Design London. Han var strategisk rådgivare till Barcelona Stad och jag var hans högra hand för att organisera ett av deras internationella program. Hur som helst, jag snor här ett citat från honom:

"A great innovation do not come from highly creative people. Great innovation come from great questions - not from great answers."

För övrigt ställs bra frågor i SvD:s artikel: "Livet går inte ut på att vara lycklig".

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vladimir Nabokov skrev: "Curiosity is insubordination in its purest form"

Jag får ofta höra att jag frågar för mycket och att det inte är konstigt att dom jag träffar på jobbet berättar sin livs historia eftersom jag är så nyfiken. Oftast får man känslan av att det är något negativt så när jag såg citatet kändes det så skönt! Att vara genuint intresserad av människor, vad som får folk att ticka eller spricka, prylar eller vad som helst är något fantastiskt att ha med sig in i vuxenlivet och dom som inte vill svara får väl säga nej, eller ???

Jag gillar verkligen den sidan hos dig Maria, du är inte som alla andra, fortsätt med det!!!!

Anna E

PS. Undrar om jag gillar den sidan hos dig för att jag känner igen mig själv??? Ha ha, antagligen en slags bekräftelse :-)

Maria Agrell, Barcelona sa...

Ticka eller spricka - vilka bra ord: "Att vara genuint intresserad av människor, vad som får folk att ticka eller spricka ...är något fantastiskt att ha med sig in i vuxenlivet"

Jag fick googla ett engelskt ord där men det var ju ett också ett fantastiskt citat om jag fattat rätt:

Curiosity is insubordination in its purest form: "Nyfikenhet är olydnad* i dess renaste form"

*Uppstudsighet, upproriskhet, upprördhet

Måste återvinnas :-)

I övrigt stort TACK Anna för dina fina ord. Jag är så glad att vi har kontakt om än i annorlunda form idag än på högstadiet... fast förhoppningsvis ses vi i Barcelona i augusti.

Kram.

Owe sa...

Hej Maria !

Jag tänker skicka ut ett mail som länkar till din blogg och detta sköna inlägg.

Därför att jag gillar Nick's citat mycket skarpt.

Och du vet att jag gillar din blogg av flera skäl.

Du tänkar ofta.

Du tänker ofta på intressanta spörsmål.

Du är i rörelse.

Du tar härliga ögonblicksbilder både bokstavligt och från din verklighet. :-)

Nu får vi snart se och höra hur det går för bl.a. Spanien, Portugal och Messi's Argentina.

Bollen(fot) är troligen rund därför får vi vänta och uppleva hela VM resan innan vi får svaret på vem som vinner VM, men kloka och gärna okloka frågor kan vi ställa för det kan vara tänkbart att det är just de okloka frågorna som är mest innovativa och leder in på nya otrampade spår.

t.ex så har Honduras chansen ifall de tror på sig själva.

Alla kan vi vinna om viljan finns under förutsättning att vi är med i spelet.

Det gäller bara att ställa de rätta frågorna...

Carin i Málaga sa...

Jag håller med dig väldigt mycket, att fråga är så otroligt viktigt, det finns inga dumma frågor för det är alltid mycket dummare att inte fråga! Jag är dock så frågvis att jag ibland ställer totalt meningslösa frågor, personen undrar "varför vill du veta det?" och jag har inget svar... det är bara munnen som går hahaha, men det var en parentes och jag står ändå för att det är bättre än att tänka för mycket innan man frågar, för då går ögonblicket förbi en.

Läste också SVD-artikeln, intressant och lite provocerande. För mig står inte jakten på min egen lycka i motsats till att arbeta för andra, mer moraliska frågor, dvs andras lycka. Snarare tvärtom, ser jag till att må bra själv har jag den nödvändiga energin att göra just detta. Och som nybliven yoga-frälst måste jag bara påpeka att yoga är så mycket mer än en timmes egentid, det är en hel filosofi som handlar just om enhet, visserligen mellan kropp och sinne men också mellan individ och resten av världen vilket stödjer just arbetet för en bättre värld....

Maria Agrell, Barcelona sa...

Stort tack Owe. Jag tror och hoppas på Maradona. Gillar folk som brinner i alla ändar och kämpar sig tillbaka från omöjliga posititioner :-) Sedan är ju Messi med i laget också.

Carin, jag håller mig dig. Jag tror det går att förena egen lycka och ansvarstagande för jorden och medmänniskor. Etik tycker jag är ett bättre ord än moral. Moral är så förknippat med skuld och skam. Moralkakor och dubbelmoral går bort. Däremot är det oerhört viktigt med ett etiskt förhållningssätt i samtliga beslut och handlingar. Etik är större än moral anser jag. En "omoralisk person" kan agera etiskt.