torsdag 26 juli 2007

Om Residenciakortet som slopas.

Upp i ottan för att ta nummerlapp, följt av timslånga köer och därefter minst ett års väntan. Att skaffa residenciakort har för många varit en mardröm. Nu är den över. En ny lag ersätter kortet med ett enkelt certifikat som du får direkt i handen. Det som tidigare var en komplicerad process löses idag på en dag. Åtminstone i teorin.

Den 2 april försvann det så kallade residenciakortet "Tarjeta de residencia", i alla fall för alla EU-medborgare. Nu är det istället obligatoriskt för samtliga utlänningar som vistas mer än tre månader i Spanien, att skriva in sig i det centrala utlänningsregistret och få ett certifikat. Detta sker på polisens utlänningsavdelning, Oficina de Extranjeros.

Fördel: det går snabbare
Nackdel: du måste kunna legitimera dig med pass eller annan giltig id-handling från Sverige. Svenskt körkort brukar inte gälla som giltig id-handling tyvärr.

Mer info i tidningen Sydkusten och hos spanska myndigheterna. Viktoria i har också bloggat om detta på både svenska och spanska.

Någon myndighetsperson borde komma och informera alla oss svenska utlänningar som är aktiva i Skandinaviska klubben, Svensk Spanska Handelskammaren och SWEA, precis som poliskonstapel José Ordoñez Olalla från Policía Nacional gjorde i Fuengirola. Ska föreslå det.

Inga kommentarer: