onsdag 3 juni 2009

Därför lägger jag min röst på Gudrun.

Med risk för att förlora hälften av mina bloggläsare, tar jag mod till mig och diskuterar politik. Tänker dessutom blotta mina åsikter.  

Jag har röstat i EU-valet. Och min kandidat är Gudrun Schyman, fastän jag varken är vänsterpartist eller radikal feminist. Jag tänker berätta varför.

Jag anser att klimatfrågan är den allra viktigaste politiska frågan, och där finns det flera partier och lobbygrupper som arbetar aktivt och framgångsrikt. Dessutom har Al Gore och FN hjälpt till att synliggöra problematiken.

Min uppfattning är att i detta val gäller det att välja in passionerade människor som kan sätta viktiga frågor på dagordningen och driva förändringsarbete inom EU.

I vardagen i Spanien upplever jag att systemet inte gör det lätt för människor att kombinera familj och karriär. Detta upprör mig. Jag behöver någon som kan förändra systemet i grunden å mina vägnar.

Många av mina väninnor är hemmafruar. För vissa är det helt fantastiskt, de har tid att satsa på familjen och gillar det. För andra är det inte ett medvetet val, utan de upplever att de inte har något alternativ. Det gör mig arg.

De ställer sig frågor såsom:
* Vem ska vara hemma med barnen om de är sjuka, eftersom man inte får vara borta från jobbet av den anledningen?  (VAB existerar inte)

* Jag vill hinna träffa mina barn på vardagarna och det har jag inte möjlighet att göra när det förväntas att jag är på kontoret fram till 20.00 varje kväll.

* Eftersom föräldraledigheten bara är 3,5 månader och jag inte ville sluta amma och lämna in min bebis på dagis redan då, så sa jag upp mig för att bli hemmafru.

* Det är dyrt med dagis och om jag börjar jobba skulle nästan all lön gå till barnomsorg och hjälp av barnflicka och då är det lika bra att jag tar hand om mina barn hemma själv.

Dessutom känner många av deras makar en enorm press att behöva försörja en hel familj och några män har jag hört beklaga sig över att deras fruar slänger bort sin talang när de "latar" sig hemma hela dagarna. Dessutom får hemmafruar ingen pension när de blir gamla. Faktiskt ingen alls, som exempelvis en av mina katalanska vänner som försörjer sin gamla mamma, som varit hemmafru i alla år innan maken ville skilja sig. Utan dotters allmosor skulle hon inte ha mat för dagen.

När man bor i ett EU-land där det inte finns förskola som människor har råd med, där föräldrar inte kan vara hemma från jobbet när barnen är sjuka utan det förutsätts att mormor eller farmor tar hand om ens febriga barn, när papporna bara har rätt till 10 dagars föräldraledighet och mammorna endast 3,5 månader, när det krävs att folk sitter på kontoret fram till 20.00 på kvällen känns det viktigt att någon kämpar för förändring.

Håller inte med om alla Gudrun Schymans åsikter, men jag tycker att hennes röst behövs. Upplever att hon är tillräckligt driven för att röra om ordentligt bland traditionella värderingar i EU-parlamentet. Schyman kan driva debatt, skapa opinion och långsiktigt förändringsarbete för en angelägen fråga som ger bättre förutsättningar för både män, kvinnor och barn i framtiden.

Därför lägger jag min röst på henne. 

Uppdatering: Läser att Benny Anderssson (ABBA) bidragit med 1 000 000 SEK till Gudruns kampanj. Heja heja.

6 kommentarer:

Blogs Locos sa...

Bra argumenterat , Maria! Tack för länken-jag fick nästan 100 extra-läsare idag. Och Gudrun är en fantastiskt kvinna!

Anonym sa...

Heja! Ja, Gudruns starka röst behövs i EU!

Nu vann du en läsare också :)

Therese sa...

Tja, när saker och ting är som det är, så är det kanske inte så fel att vara radikal feminist trots allt, eller?

Salomon Mir sa...

Till alla som röstat fel i förväg:
Om ni vill rösta rätt, dvs på http://www.piratpartiet.se, går ni till er vallokal och kör över den gamla bara. Den rösten blir den som gäller.

Thérèse sa...

Ditt kloka och välskrivna inlägg har fått mig att tänka till och jag kommer nog också lägga min röst på Gudrun även om det inte var vad jag tänkte från början. Skrev ett inlägg på min blogg och länkade , hoppas det är ok.

Unknown sa...

Exakt så! Jag skulle så gärna ha den översatt/översätta den å lägga ut... det här är diskussioner jag fört med mina italienska vänner. Där skaffar de barn sent, ofta är de så sent ute - att det inte blir av. Varför? Skyhöga kostnader, (ytterligare)osäkerhet i arbetslivet och öht en familjefientlig politik. Spanien och Italien, ja, men det finns dessutom ytterligare frågor och betydligt fler länder att ta exempel från. Rätt kvinna på rätt plats - är Schyman i EU!