måndag 21 maj 2007

Hur integrerad som helst.


Söndagen den 27 maj är det kommunalval i Barcelona. Jag har fått en röstsedel i brevlådan. Jag får alltså rösta. Jag räknas som en av stadens invånare och får vara med och välja Barcelonas borgmästare. Känns stort. Jag tycker det är dumt att det bara finns katalanska och inga spanska kommunala skolor. Måste rösta på de som vill att Katalonien ska vara mer spanskt än katalanskt. Vilka är det?

3 kommentarer:

Monica2 sa...

Det blir tufft! Det är högerextremisterna det!

(vi är ju i valtider, så man får väl använda lite propagandistiska uttryck?!)

Nej, extremister är ett ord som det gått inflation i, jag sansar mig en aning...

Men, det är samma parti som har klassiska, mycket konservativa åsikter, vad gäller homosexuella, invandrare, kvinnosyn, som håller kyrkan hårt i handen etc.

Det är nämligen så att den stora majoritetn av invånarna i Katalonien inte har något problem med att man talar katalanska i skolan. Därför är vänsterpartierna-de gröna och dylika helt för detta. Det är liksom vardagen. Att det är så svårt att nå ut, att man i Sverige och nästan överallt annars tror att Spanien är homogent - ja, det är märkligt. Diktaturen har nog spelat en roll. Flyttar man från en by utnaför Geneve till en by utanför Bern får man nog också byta språk, även om man är i Schweiz. Men, där har de olika språken haft samma status. Här har ju katlanskan varit förtryckt under många decennier.... Inte lätt.

Anonym sa...

Du skulle kunna rösta på det nya fräscha partiet Ciutadans. De försöker att göra de vanliga invånarnas röster hörda och nå fram till "el parlamento" hur verkligenheten är för de flesta invånare här i Barcelona som inte har katalanska som sitt modersmål. De kämpar för att få slut på diskrimineringen av spanska både i det officiella livet,i administrationen och i skolorna.

www.ciutadans-ciudadanos.com

Anna Malaga sa...

Intressant! Finns det inte ens spanska privata eller friskolor? Det kanske inte finns nâgon marknad för det?
Om jag hade flyttat till Barcelona under ett par âr, hade jag nog gärna velat att min son skulle gâ i en spansk skola, precis som de "tillfälliga utlandssvenskarna" sätter barnen i svenska skolan här nere.