söndag 18 juni 2006

Valdag i Katalonien.

Idag var det val i Katalonien. Efter flera års förhandlande med regeringen i Madrid finns ett nytt sk. Estatut, som ska ge Katalonien större självständighet. Den nya författningen innebär bl.a. att alla som bor här ska tala katalanska. Myndigheterna kommer inte längre att skicka ut sin information på två språk. Spanskan förlorar sin status - i Barcelona - som många utanför kanske tror är en stad i det spansktalande landet Spanien.

Valresultat: 73,90 % av katalanerna röstade JA. De som röstade NEJ, var antingen katalanska extremister som vill ha ett eget land helt och hållet eller de på andra kanten, som vill att Katalonien i ännu högre grad ska vara en del av Spanien.

Under Franco-tiden var det förbjudet att tala katalanska. Nu har pendeln svängt ordentligt. Sedan rätt länge är det lag på att alla skolor ska ha katalanska och inte spanska som undervisningsspråk. Faktum är att det går att starta en internationell engelskspråkig skola, men inte en spansktalande skola i Barcelona.

Som alltid är det också en ekonomisk fråga. Katalonien är idag den rikaste regionen i Spanien och man vill helt enkelt behålla varje inbetalad skattekrona, istället för som de säger "bekosta vägar nere i Sevilla". Men då tänker jag genast på de många informationsskyltar vid vägarbeten här omkring, där det står att X antal miljoner Euro är finansierat via EU-bidrag.

Visionen för borgmästare Joan Clos är att göra Barcelona till världens bästa stad att bo i. Det känns verkligen också som att bo mitt i Europas hotspot. De fortsätter bygga och expandera för att locka hit internationella företag. Fast den katalanska stoltheten gör det ändå tufft för familjer från Spanien, Latinamerika och även andra någorlunda spansktalande människor (som oss) att flytta hit. I och med valresultatet kommer det att bli ännu svårare.

Som ni förstår är det inte bara i fotboll som Madrid och Barcelona strider. Katalanerna självständighetsivran ställer till problem även för näringslivet. Många bolag i övriga Spanien vill inte längre göra affärer med företag från Barcelona. Det har gått så långt att vissa anställda på lokalkontor i Barcelona skriver adressen till huvudkontoret i Madrid på sina visitkort, för att kunna besöka kunder utanför Katalonien.

Eftersom de flesta katalaner inte talar engelska särskilt väl heller, så riskerar detta att bli en ganska avskärmad region framöver. När övriga Europa samarbetar allt mer, känns denna lokalnationalism något bakåtsträvande.

2 kommentarer:

Monica sa...

Vill bara inflika att för de latinamerikanska familjer som flyttar in och för spanjorer från övriga Spanien är det inte särskilt svårt att lära sig förstå och tala katalanska. Det är ungefär som för en svensk att lära sig förstå danska, vilket jag har hört att skåningar ofta gör ganska problemfritt bara genom att få in dansk tv. Att så många spansktalande beklagar sig i Katalonien är nog mer en fråga om viljan att lära sig eller inte, att ta till sig och förstå eller inte. För dig och andra som inte kan spanska är det naturligtvis mycket krångligare, även just på grund av att språken är så lika varandra. Själv talade jag bra spanska när jag flyttade ner hit och inom ett år förstod och talade jag katalanska. För att jag verkligen ville lära mig.

Vad gäller detta med affärer gentemot övriga Spanien undrar jag om det inte också är intressant att vända på det hela. Hur kommer det sig att folk som du säger kan vilja vara ointresserade av att ha kontakt med Spaniens mest blomstrande region? Säger inte det en del om dessa personer? Jag vågar nämligen nästan garantera att ingen katalan som kontaktar företag utanför Katalonien någonsin skulle börja prata katalanska med dessa (till exempel, och då det oftast är språket alla retar upp sig så på...) Har också hört exempel på mycket starka fördomar mot katalaner och Katalonien bland folk från övriga Spanien – så starka att de nästan närmar sig hat....och detta personer som aldrig ens satt sin fot här. Men – visst är det tråkigt, med den nuvarande nationella politiken kan man inte heller se att man försöker arbeta för att spanjorerna ska närma sig varandra, utan det stora högerpartiet verkar tyvärr lyckas spä på fördomar undan för undan...

Anonym sa...

Hej Maria! I am afraid that your information about the Catalan "Estatut" (which is NOT a Catalan law but a Spanish Law, passed by the Spanish Parliament)is not very accurate.

Regarding language, the provisions is that, in Catalonia, Spanish and Catalan have the same status and one may use freely either and NOBODY permanently living in Catalonia may say that he/she does not understand Spanish or Catalan. And therefore NOBODY is obliged to speak Catalan but yes to understand it so that people who wish to speak the language which has been used since 1000 years, centuries before Castillan was intoduced here, is forced not to use it.

People moving to Sweden are also obliged to speak Swedish and if one happens to move to Switzerland, one will have to understand four languages ...

Catalonia had been an independent
kingdom for centuries and the same as Norway decided to seceed from Sweden more than one century ago and, more recently for instance, the Baltic States left the Soviet Union, some Catalan people may wish to go back to independence and it is up to them to campaign for it. I have always noticed a serious unknowledge of history in non-catalan people trying to analize why things are as they are here.